Всеки, който казва, че има само един живот явно не знае как да чете книги.

Всеки, който казва, че има само един живот явно не знае как да чете книги.

вторник, 15 септември 2015 г.

Тодор Пеев. Жизнен път. Драматург. Мемоарист.

Тодор Пеев  е деец на българското национално-освободителното движение, журналист и драматург. Член на Българското книжовно дружество. Тодор Пеев е роден през 1842 г. в гр. Етрополе. Първоначално учи в родния си град, след това в Ловеч и София, а през 18631865 г. във френския колеж (Цариград). След завършването му работи като главен учител в Силистра, Кюстендил и Етрополе. В Етрополе съдейства за откриването на девическо училище и на читалище „Напредък“. След Освобождението заема редица важни административни длъжности : окръжен началник на Златишко, Кюстендилско, Варненско, Плевенско и Свищовско, окръжен управител във Варна (1899) и търговски агент в Скопие (1899-1901). Член на Българското книжовно дружество. Автор е на ценни мемоари и на пиесата „Фудулеску, прокопцаният зет на хаджи Стефания“.
В края на 1864 г. е назначен за главен учител в Силистра. Той обогатява обучението в града с нови предмети и обръща особено внимание на девическото образование. Отваря училища и в селата, съставя им програми, обучава по-будни местни младежи за учители. Силистренци се дивят на надписите, окачени по стените на училището: “Ако си любоучен, ще си учен”, "Всяко нещо на мястото си", "На учението корените са горчиви, но плодовете са сладки" и др.
Разочарован от следосвобожденската действителност се самоубива на 26 юли 1904 г. в София.
Тодор Пеев е първият самоубил се български писател. Той е деец на българското националноосвободително движение, учител, журналист, публицист, фейлетонист, драматург, мемоарист и преводач. Издател на в. "Възраждане" в Браила. Член и деловодител на Българското книжовно дружество. На 26 юли 1904 г. 62-годишният Тодор Пеев успява да пусне два куршума в себе си: първия под сърцето, втория - в лявото слепоочие. Когато близките му влизат в стаята, намират до тялото му съвсем нов револвер, от който липсват два куршума. Предсмъртно писмо няма.


Няма коментари:

Публикуване на коментар